Που βρίσκεται η Ελλάδα σε ηλεκτρονικές συναλλαγές;

Μακρύς και ανηφορικός είναι ακόμη ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα στον τομέα των ψηφιακών συναλλαγών προκειμένου να αγγίξει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων ανά κάτοικο. Αυτό αποκαλύπτουν τα συγκεντρωτικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την κατάταξη της χώρας μας στις συνολικές ηλεκτρονικές πληρωμές, με βάση τα οποία η Ελλάδα κατέλαβε το 2020 μόλις την 21η θέση στο σύνολο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με 166 συναλλαγές ανά κάτοικο έναντι 266 συναλλαγών κατά μέσον όρο στην Ευρωζώνη.

Η χαμηλή κατάταξη, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων συναλλαγών, όπως οι κάρτες και άλλα ψηφιακά δίκτυα, οφείλεται στην υστέρηση που διαπιστώνεται σε σχέση με άλλες ώριμες ευρωπαϊκές αγορές, όπως το Λουξεμβούργο, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Ολλανδία, όπου η χρήση ηλεκτρονικών μέσων είναι σχεδόν καθολική, ενώ σημαντική είναι η υστέρηση σε σύγκριση και με λιγότερο ώριμες αγορές, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστρία, η Πορτογαλία, αλλά και χώρες όπως η Εσθονία, η Λιθουανία και η Λετονία.

Η διαπίστωση αυτή δεν αναιρεί φυσικά την τεράστια πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια ειδικά στη χρήση των χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, ανεβάζοντας τη χώρα μας στη 18η θέση, από 25η το 2019, στη χρήση του «πλαστικού χρήματος», με βάση τον αριθμό συναλλαγών ανά κάτοικο. Η τάση αυτή ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και συνεχίζεται και όλο το 2021.

Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν όλα τα δίκτυα και συγκεκριμένα:

  • Οι κάρτες με αύξηση συναλλαγών κατά 41%, στο 1,1 δισ., από 792 εκατ. το 2019. Η αξία των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε το 2020 κατά 43,7% σε σχέση με το 2019 και ανήλθε στα 36,8 δισ. ευρώ, από 26,2 δισ. ευρώ.
  • Οι μεταφορές χρημάτων από ένα λογαριασμό σε έναν άλλο. Ο αριθμός των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν μέσω μεταφοράς πιστώσεων ανήλθε το 2020 στα 477,6 εκατ., από 353 εκατ. το 2019, καταγράφοντας άνοδο κατά 35,3%, και η αξία των συναλλαγών αυτής της κατηγορίας αυξήθηκε 5,3% και ανήλθε στα 718,7 δισ. ευρώ έναντι 699 δισ. ευρώ το 2019.

Η ακτινογραφία της αγοράς

Την «ακτινογραφία» της αγοράς του e-Commerce θα επιχειρήσει να αποτυπώσει με ακρίβεια το 10ο e-Commerce και Digital Marketing Conference χάρις στους κορυφαίους ομιλητές και keynote speakers που θα συμμετέχουν. Το 10o συνέδριο e-Business and Social Media World Conference 2021, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου 2021 από τη Smartpress, θα δώσει «βήμα» σε εκπροσώπους του e-επιχειρείν, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και του Ψηφιακού Marketing που θα συμμετέχουν σε ένα μοναδικό συνέδριο για να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες, τεχνογνωσία, τακτικές και στρατηγικές σχετικά με τον τρόπο δημιουργίας, λειτουργίας και αειφορίας κερδοφόρων επιχειρήσεων στο e-Business και το Digital Marketing.

Tο υβριδικό 10o e-business και Social Media World, το μεγάλο ετήσιο συνέδριο για το ηλεκτρονικό επιχειρείν με τίτλο “every business is e-business” θα “καλύψει” όλα αυτά τα νέα δεδομένα σε ψηφιακό περιβάλλον, μέσα από την πλατφόρμα virtual events, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη συνεδριακή εμπειρία για συνέδρους, ομιλητές και χορηγούς.

Tο συνέδριο απευθύνεται σε Στελέχη της Ψηφιακής Αγοράς, του Ηλεκτρονικού Εμπορίου, της Διαφήμισης και του Marketing, των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, του PR και της Επικοινωνίας, των Μεταφορών, Logistics, Τραπεζών, Fintech, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, των Αλυσίδων Λιανικής, Συμβούλων Επικοινωνίας, κ.α.

Η 1η ημέρα του 10ου e- Business & Social Media World θα είναι αφιερωμένη στην αγορά του e-επιχειρείν και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου και η 2η στον κόσμο του Digital Marketing και των Social Media.

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ.

Για συμμετοχή στο συνέδριο συμπληρώστε τη φόρμα.

Important dates

Registrations for the 15th Panhellenic Congress of Nuclear medicine are open.
The starting date of the 15th Panhellenic Congress of Nuclear Medicine is 27th May 2021.
The closing date is 30th May 2021.