Απολογισμός 4ου Συνεδρίου Security Project 2016
Το όραμα για την Ασφάλεια στις Πόλεις μπορεί και πρέπει να γίνει πράξη!
Έπειτα από 2 ημέρες γεμάτες γνώση, ενημέρωση και συνεργατικές δράσεις, 6 πλούσιες θεματικές ενότητες με πυλώνα την ανάδειξη προκλήσεων και λύσεων και 40 ομιλίες με αναφορές σε ένα ευρύτατο πεδίο κρίσιμων ζητημάτων, που κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον των συνέδρων, ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 4ο Συνέδριο για θέματα Ασφάλειας, Security Project.
Το συνέδριο που διοργανώθηκε στις 18 & 19 Μαρτίου 2016, από την εταιρία Smart Press, το περιοδικό Security Manager και με την υποστήριξη του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (KE.ME.A), αποτέλεσε για ακόμα μια χρονιά την ετήσια κορυφαία συνάντηση των ειδικών, των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων και των εκπαιδευτικών και επιστημονικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της ασφάλειας στη χώρα μας, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 800 ανθρώπους από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η πραγματοποίηση του συνεδρίου σε ένα νέο διακεκριμένο χώρο και συγκεκριμένα στο Divani Caravel Hotel, ήταν σίγουρα έναν από τους παράγοντες οργανωτικής αναβάθμισης του Security Project, κάτι που αποτέλεσε κοινό τόπο για τους περισσότερους που είχαν την ευκαιρία να παρευρεθούν στη φετινή εκδήλωση.
Το εναρκτήριο βίντεο που προβλήθηκε, πέτυχε να προϊδεάσει τους συνέδρους για την κεντρική ιδέα της φετινής διοργάνωσης του Security Project που ήταν να αναδείξει το όραμα για την Ασφάλεια στις Πόλεις, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνύπαρξη αξιών και εννοιών, όπως η ποιότητα ζωής, η ανάπτυξη, η παραγωγικότητα, η ευημερία, η ελευθερία και η δημοκρατία. Μακροπρόθεσμος στόχος του Security Project είναι όλοι όσοι συμμετέχουν στην εκδήλωση, να γίνουν κοινωνοί του μηνύματος της προώθησης της θετικής διάστασης της προληπτικής ασφάλειας. Για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος απαιτείται η συνεισφορά όλων όσων αποτελούν τους βασικούς κρίκους αυτής της αλυσίδας: από την πολιτική ηγεσία και τα δημόσια σώματα ασφάλειας, τις ιδιωτικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλειας, τα στελέχη των in-house τμημάτων ασφάλειας των οργανισμών μέχρι το επιχειρησιακό προσωπικό βάσης και τους εγκαταστάτες συστημάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας.
Το 4ο Συνέδριο Security Project τίμησαν με την παρουσία τους και τον χαιρετισμό που απεύθυναν οι κ.κ Δημήτριος Αναγνωστάκης – Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Ιωάννης Διαμαντόπουλος – Αντιστράτηγος, Υπαρχηγός ΕΛ.ΑΣ και Μιχάλης Τσινισιζέλης – Πρόεδρος Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. Οι τρείς σημαντικοί θεσμικοί παράγοντες, συμπλέοντας με τον κεντρικό τίτλο του 4ου Security Project, τόνισαν κατά τις ομιλίες τους ότι οι προσπάθειες για την ενίσχυση της Ασφάλειας στις Πόλεις, με στόχο την αποτελεσματική προστασία υποδομών, αγαθών και προσώπων θα πρέπει να βασίζονται στο τρίπτυχο: συντονισμένες δράσεις, στρατηγικές συνεργασίες και αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών μέσων.
Στα πλαίσια της θεματικής ημερίδας Security Managers Forum, που έλαβε χώρα την 1η ημέρα του Συνεδρίου την Παρασκευή στις 18 Μαρτίου, οι περισσότεροι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται σε ένα ιδιαίτερα νέο ευμετάβλητο περιβάλλον κινδύνων. Σε αυτήν την ενότητα παρουσιάστηκαν οι άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια από την διαρκή αύξηση των μεταναστευτικών ροών καθώς και οι μετασχηματισμοί του αστικού χώρου και οι νέες απειλές σε επίπεδο ασφάλειας και διαχείρισης κρίσεων, ενώ παράλληλα αναδείχτηκαν οι τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης των απειλών. Επίσης παρουσιάστηκαν προτάσεις για την αναδιάρθρωση της δημόσιας δύναμης ασφάλειας αλλά και της προοπτικής συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα για την αποτελεσματική πρόληψη παραβατικών και εγκληματικών ενεργειών. Επίσης, αναλύθηκαν οι παράμετροι της ασφάλειας σε ειδικούς και κρίσιμους τομείς όπως είναι ο εργασιακός χώρος και το εκπαιδευτικό περιβάλλον.
Το τρίτο μέρος του τρίπτυχου, Δράσεις – Συνεργασίες – Τεχνολογίες, βρέθηκε στο επίκεντρο της 2η θεματικής ενότητας της 1ης ημέρας του Συνεδρίου. Σε αυτήν την ενότητα, ειδικοί από επιχειρήσεις και φορείς, που δραστηριοποιούνται στο τομέα των τεχνολογικών λύσεων και έργων ασφάλειας, παρουσίασαν εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας στην υπηρεσία της ασφάλειας, όπως για παράδειγμα το πώς οι έξυπνες πόλεις μπορεί να γίνουν επίσης ασφαλείς πόλεις αλλά το πώς μπορεί να γίνει η πράξη η ενοποίηση των λύσεων ηλεκτρονικής προστασίας. Επίσης, παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες για την καταπολέμηση του μικροεγκλήματος, καθώς και ειδικός τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός για εδικές εφαρμογές ασφάλειας. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν αναφορές για την τάση του Internet of Things (IoT) και το πώς αυτή η τάση θα επηρεάσει και την ασφάλεια, ενώ έγινε και μια ξεχωριστή αναφορά για την αναγκαιότητα του Business Continuity σε Αστικά Κέντρα.
Η πρακτική διαχείριση της ασφάλειας, λαμβάνοντας υπόψη τις πηγές νέων και εξελισσόμενων κινδύνων στις Πόλεις, αποτέλεσε το πρώτο θέμα της 3ης ενότητας που έκλεισε την 1η ημέρα του συνεδρίου. Οι σύνεδροι είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια ειδική παρουσίαση σχετικά με τη διαχείριση ασφάλειας σε Αθλητικές Εκδηλώσεις, καθώς επίσης και να ενημερωθούν για τα μοντέλα συνεργασίας κρατικών και ιδιωτικών φορέων αστυνόμευσης σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική αλλά και την ελληνική εμπειρία. Ιδιαίτερες συζητήσεις μεταξύ των συνέδρων, προκάλεσε η ομιλία σχετικά με τους Συνοδούς Ασφάλειας στην Ελλάδα, που ανέδειξε τις λάθος απαιτήσεις των πελατών, αλλά και το ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος αυτών των επαγγελματιών σήμερα. Επίσης, ιδιαίτερα χρήσιμες και κατατοπιστικές ήταν οι ομιλίες που επακολουθήσαν σχετικά με την Αξιολόγηση και Πιστοποίηση της Ψυχικής Κατάστασης του ενδιαφερόμενου για οπλοκατοχή αλλά και η ανάλυση της έννοιας της Αστικής Ευθύνης στον κλάδο παροχής υπηρεσιών Security όπως επίσης και η οργάνωση & διαχείριση ασφαλών Εκκενώσεων Κτιρίων από φυσικές & τεχνικές καταστροφές.
Η 2η ημέρα του Security Project – Security Technology Day – που ήταν όπως πάντα αποκλειστικά αφιερωμένη στις τεχνολογίες που αναπτύσσονται για την ηλεκτρονική ασφάλεια, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για όσους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε αυτό το τομέα, να ενημερωθούν για πολλές από τις τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο όπως τις τεχνολογίες οπτικής εξακρίβωσης σημάτων συναγερμού τα υβριδικά συστήματα ανίχνευσης εισβολών, τη διασύνδεση οικιακού αυτοματισμού και συστημάτων ασφάλειας καθώς επίσης και τις σύγχρονες απαιτήσεις από τα Κέντρα Λήψης Σημάτων αλλά και εναλλακτικές μορφές ασφάλειας όπως τα συστήματα παραγωγής καπνού.
Στην 2η θεματική ενότητα, οι σύγχρονες λύσεις βίντεο επιτήρησης είχαν την τιμητική τους, αφού οι περισσότεροι ομιλητές ανέδειξαν τεχνολογικές προσεγγίσεις σχετικά με τα συστήματα επιτήρησης που βασίζονται στην IP τεχνολογία προσφέροντας πολλαπλές δυνατότητες διασύνδεσης με άλλα συστήματα αλλά και έξυπνες δυνατότητες ανάλυσης περιεχομένου που αναβαθμίζουν την απόδοση και αποτελεσματικότητα προληπτικής προστασίας και εξακρίβωσης συμβάντων.
Η 2η ημέρα του συνεδρίου έκλεισε με μια σειρά ξεχωριστών παρουσιάσεων με επίκεντρο την καινοτομία των έξυπνων λειτουργιών και αυτοματισμών στα σύγχρονα λογισμικά Video Management αλλά και των νέων δυνατοτήτων που μπορούν να προσφέρουν τα Drones με κάμερες επιτήρησης. Η παρουσίαση σχετικά με τις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να υπάρχουν για να είναι εφικτή η αξιοποίηση του υλικού από κάμερες επιτήρησης για την εξιχνίαση εγκλημάτων από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, προσέλκυσε το ενδιαφέρον όλων όσων παρακολούθησαν τη σχετική εισήγηση, ενώ το συνέδριο έκλεισε με την εναλλακτική προσέγγιση του συνδυασμού της ηλεκτρονικής με την μηχανική ασφάλεια.
Κατά τη διάρκεια του διημέρου της διοργάνωσης του Security Project και στα πλαίσια της έκθεσης των χορηγών εταιριών του συνεδρίου που φιλοξενήθηκε στο φουαγιέ της αίθουσας Olympia του Divani Caravel Hotel, δόθηκε η ευκαιρία στους εκατοντάδες συνέδρους να έρθουν σε επαφή με τα στελέχη επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας στον τομέα των υπηρεσιών και λύσεων για την ασφάλεια, προκειμένου να ενημερωθούν «πρόσωπο με πρόσωπο» για όλες τις εξελίξεις στο χώρο, τις προτάσεις των εταιριών αυτών αλλά να διερευνήσουν δυνητικές επαγγελματικές συνεργασίες.
Το αναλυτικό ρεπορτάζ για το 4ο Συνέδριο Security Project 2016 όπως δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Security Manager μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ